Kiropraktiikka raskausaikana

Tänä keväänä vastaanotollani, niin Kuopiossa kuin Jyväskylässäkin, on käynyt ilahduttavan paljon tulevia äitejä.

On erityisen positiivista, että moni on “uskaltanut” tulla paikalle ja vastaanotolle ensimmäistä kertaa koskaan.

Myös pidempään hoidossani käyneet asiakkaani ovat todenneet, että kiropraktiikka on auttanut heitä aikaisemminkin eri vaivojen kanssa, ja aikovat tarvittaessa hakea apua aikaisempiin, tai uudentyyppisiin oireisiin, jos niitä raskausaikana kropassa esiintyy.

 
kiropraktiikka_raskausaika_ultra.jpg
 

Voiko raskausaikana käydä kiropraktikolla?

Lyhyesti, kyllä voi! Juuri tätä moni raskaana oleva, oli kyseessä sitten aivan alkuraskaus, jo vähän pidemmälle edennyt, tai loppuraskausaika, miettii.

Kiropraktikolla on koulutus hoitaa raskaana olevia läpi koko odotusajan. Suosittelenkin monille tuleville äideille kiropraktiikan hyödyntämistä tarvittaessa koko raskausaikana.

Tehtäväni on huomioida sekä tutkimisessa että hoitaessa aina asiakkaan yksilöllinen tilanne. Jokainen asiakas, ja niin myös jokainen raskaana oleva asiakas, on aina erilainen, ja se on huomioitava hoidon aikana käyttäen hänelle sopivimpia tekniikoita. Ja tekniikoitahan kiropraktiikassa kyllä riittää!

Olen käynyt myös täydentävillä kursseilla Iso-Britanniassa sekä raskaanaolevien että vauvojen kiropraktiseen hoitoon liittyen, joten valmistumiseni aikaisia oppeja on terästetty ja päivitetty.

Todettakoon pähkinänkuoressa, että etenkin loppuraskausaikana, kun nivelsiteiden löystyminen on merkittävintä, ovat hoitokeinot todella lempeitä, vaikkakin tehokkaita.

 
Kiropraktikolla on turvallista käydä myös raskausaikana.

Kiropraktikolla on turvallista käydä myös raskausaikana.

 

Tuki- ja liikuntaelimistön oireet ja liitoskivut raskauden aikana

Liitoskipuja esiintyy raskauden aikana tavallisimmin lonkissa, selässä ja häpyliitoksessa. Häpyliitoksessa esiintyviä kipuja kutsutaan myös symfyysikivuiksi, johtuen häpyliitoksen latinankielisestä nimestä symphysis pubica.

Liitoskipuja voi raskauden aikana aiheuttaa nivelsiteiden löystyminen, mikä voi alkaa jo alkuraskaudesta ja jatkuu loppuraskauteen. Nivelsiteiden löystyminen puolestaan liittyy hormonaalisiin muutoksiin kehon valmistautuessa synnytykseen.

Kun raskausaikana paino nousee sikiön kasvaessa kohdussa, alkaa selän ryhtikin muuttua. Tavallinen raskausajan painonnousu on noin 8-15kg. Koko kehon painopiste muuttuu enemmän eteen, ja alaselän kaari, eli lannerangan lordoosi, korostuu.

 
Raskausaikana kehon painopiste muuttuu, mikä voi altistaa myös liitoskivuille.

Raskausaikana kehon painopiste muuttuu, mikä voi altistaa myös liitoskivuille.

 

Noin puolet raskaana olevista kokee alaselkäkipuja raskausaikana, tavallisimmin juuri loppuraskaudesta, kun sikiön pää painaa selkää ja voi tällöin ärsyttää iskiashermoa. Jos alaselkäoireita on ollut jo ennen raskausaikaa, saattavat ne korostua raskausaikana.

Niskahartiaseudun ja lapojen välin oireilua voi myös esiintyä, kun yläselän kaari, kyfoosi, mukautuu kehon painopisteen siirtymiseen eteen. Painopisteen muuttuminen voi myös lisätä välilevyihin ja muille nivelille kohdistuvaa painetta.


Ethän jää kipujen kanssa yksin, koska niitä voidaan monesti helpottaa kiropraktiikan keinoin.

Jos heräsi kysyttävää, tarvitset apua raskausajan kipuihin, tai muihin oireisiin, otathan minuun yhteyttä. Kommentoithan toki myös blogipostausta.

Ihanaa viikon alkua sinulle,

Reetta