Mitä kiropraktiikka on?

Yksi läheisimmistä ihmisistäni kysyi minulta taannoin, että mitä minä oikeastaan teenkään työkseni, ja tästä nousi aika oleellinen, ja samalla niin luonteva, aihe tähän kautta aikain ensimmäiseen blogitekstiini. Me kiropraktikot Suomessa todella olemme pieni joukko (alle 100 kiropraktikkoa koko maassa) muiden terveydenhuollon ammattilaisten keskuudessa.

Onko siis ihmekään, että meistä suhteellisen harva tietää? Kenties sitäkin harvempi tietää, mitä me käytännössä työksemme teemme.

Avataan tätä nyt vähän lisää.

Eli mitä kiropraktiikka sitten on?

Maailman terveysjärjestö WHO määrittelee kiropraktiikan olevan terveydenhuollon ammattilainen, joka diagnosoi, hoitaa ja ennaltaehkäisee lähinnä tuki- ja liikuntaelimistön sairauksia ja -vaivoja.

Kiropraktiikka tulee kreikan kielen sanoista kheír, ”käsi”, ja praktikós, tarkoittaen tekemistä tai toimintaa.

 
Kiropraktikko tutkii ja hoitaa pääasiassa käsin.

Kiropraktikko tutkii ja hoitaa pääasiassa käsin.

 

Mitä kiropraktikko hoitaa?

Kiropraktikko hoitaa tuki- ja liikuntaelimistön rakenteita, erityisesti niveliä, erilaisilla käsillä tehtävillä, eli manuaalisilla, tekniikoilla. Hoidon tarkoitus on palauttaa nivelten, lihaskudosten sekä nivelten tukirakenteiden normaalia liikkuvuutta, toimintaa ja hermotusta.

Kiropraktiikalla voi siis olla vaikutus hermoston, ja sitä kautta kehon toimintaan laajemminkin.

 
Hoitopöytäni Kuopion vastaanotolla.

Hoitopöytäni Kuopion vastaanotolla.

 

Kiropraktiikassa keskitytään perinteisesti eniten selkärangan alueen manipulaatioon ja mobilisaatioon, mutta yhtä lailla kiropraktikko voi, ja hänellä on taito, käsitellä muitakin niveliä, esimerkiksi olkapäätä, kyynärpäätä, lonkkaa tai polvea. Kiropraktikko voi siis hoitaa esimerkiksi olkapääkipua eikä vain alaselkä- tai niskahartiaseudun vaivoja.

Yleisin vastaanotolleni saapuva asiakasryhmä on selkäkivuista (niska, yläselkä, alaselkä) kärsivät ihmiset. Myös ylä- tai alaraajan nivelten oireet, päänsäryt ja puutumisoireet ovat vastaanotollani yleisiä asiakkaan kuvailemia oireita.

Kuuluuko hoidon aikana kropasta jotain ääniä?

Usein kuulee, että kun mennään kiropraktikon vastaanotolle, mennään käymään sillä ”niksauttajalla” tai ”naksuttelijalla”. On totta, että joskus manuaalisen, eli käsillä tehtävän, terapian aikana nivelestä voi kuulua naksahtava, rusahtava tai vastaava ääni, tai jopa useita samaan aikaan. Aina näin ei käy, eikä se ole hoidon itsetarkoitus.

Ääni ei myöskään kerro, onko hoidosta lopulta hyötyä, vai ei. Yllättävän monesti saan olla vakuuttamassa ihmisiä siitä, että hoidosta ei ole pakko kuulua mitään ääntä, että saadaan positiivinen vaikutus aikaiseksi.

Onko kiropraktikon hoitoon turvallista mennä?

Perusteellisen alkuhaastattelun sekä potilashistorian kirjaamisen jälkeen seuraa kliininen tutkiminen ja testaaminen, jonka pohjalta kiropraktikko arvioi hoidon tarpeen, käytettävät hoitotekniikat, mahdolliset kotihoito-ohjeet ja jatkotoimenpiteet, esimerkiksi jatkokäynnin tarpeen. Käytettävät hoitotekniikat sovelletaan kullekin asiakkaalle yksilöllisesti.

Kiropraktiikka on hoitomuotona turvallinen kaikenikäisille.


Jos mietit, voinko olla kiropraktikkona avuksi juuri sinulle, tai sinulla on muuta mielen päällä hoitooni liittyen, otathan minuun yhteyttä. Voit myös kommentoida tätä blogipostausta.

Ihanaa viikon jatkoa ja tulevaa vappua kaikille!

Reetta